21 december 2016

ATT GÖR NÅGOT GOTT FÖR NÅGON ANNAN.


ATT HA MÖJLIGHETEN ATT FÖRÄNDRA VÄRLDEN


Vi är mitt uppe i julrushen och tiden susar förbi, julklappar handlas och slås in och maten köps och prepareras. Samtidigt finns det folk i världen som inte ens har mat för dagen, än mindre förbereder för några festmåltider eller gåvoaftnar. Varje dag dör folk av brist på mat, mediciner, rätt kläder osv. Men vi kan göra något åt det. Vi kan kanske inte stoppa krig, men vi kan hjälpa de som ofrivilligt drabbas. Vi kan köpa ett tiopack filtar för under hundra kronor för att värma de som försökt ta sig över Medelhavet och inte kommit ända fram  av sig själva men med andras hjälp hamnat på säker mark. Vi kan ge matpaket för barn och familjer i tex Syrien, ett land som är helt förstört av år av krig.


Vi har möjligheten.


I år köper jag inte bara julklappar till mina nära och kära, jag köper även "julklappar" till barn och vuxna runt om i världen som behöver det så mycket mer än vad vi gör.


& gör det inte bara vid jul men passa på nu, speciellt till den som redan har allt eller säger att den inte vill ha julklappar. Lägg de pengarna på någon eller några som verkligen inte har allt eller ens kanske någonting.


Hos RÖDA KORSET finns det mycket att välja på och för tex 500 kr kan du ge följande saker:

1. Läkare 1 dag i Syrien 97 kr. Det råder stor läkar och medicinbrist. För 97 kr kan ytterligare människoliv räddas.

2. Nödmat i ett halvår för en familj i Etiopien där det råder svår svält. 179 kr.

3. Vaccinationspaket, 20 st. Afganistan. Många barn dör i tidig ålder här på grund av sjukdomar som vi i väst knappt ens tänker på är dödliga nu för tiden. Men att vaccineras mot Polia, Stelkramp och Kikhosta är en enkel lösning på ett stort problem. 106 kr

4. Matpaket för två personer i en månad i Syrien 108 kr (54 kr st).

Summa 490 kr.


Jag förstår att inte alla har råd att ge till välgörenhet, ibland är den en själv som är beroende av hjälpen på ett eller annat sätt. Men för oss som har möjlighet, ta den möjligheten. Visst, det kanske känns som en lätt väg ut men det ena behöver inte utesluta det andra eller tvärt om. Men om flera av er som läser den här bloggen köper en läkare för en dag eller ett matpaket för en person så kommer ni troligtvis rädda livet på ett antal personer som utan er hjälp inte hade haft en chans.


& kom ihåg, man ger det man själv känner att en har råd att avstå. Den siffran kan vara 0 och den siffran kan vara 1000 kr. Men snälla tänk på saken. Så kanske den här julen kan bli lite bättre för några där ute i ovisshetens mörker på platser vi aldrig besöker och i situationer vi aldrig kommer hamna i.


Det tänker i alla fall jag göra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MERRY CHRISTMAS!

& ett stort tack för att du har lämnat en kommentar på min blogg.

Välkommen åter!