Tidigare hittade du Helenes Underbara Jul här. Den sidan har nu flyttat och finns på https://ilovechristmas.se/skribent/helene/

 

Allt om julen

Julen är en favorithögtid hos många. Men varför firar vi jul? Vad finns det för traditioner och vem var egentligen jultomten? Allt detta och lite till ska vi försöka reda ut på denna sida.

Varför firar vi jul?

För många handlar julen om att umgås med nära och kära, äta gott och byta julklappar. Men det är ju inte riktigt därför vi firar jul. Vår tids julfirande har utvecklats ur en blandning av traditioner och den huvudsakliga anledningen till att vi firar jul är Jesu födelse. 

Olika jultraditioner

Vi har idag många olika traditioner kring jul. En av dem är att klä julgranen. Förr satte man kvistade granar med endast en granruska i toppen på var sida om ytterdörren eller framför gården.  Detta gjordes på Tomasdagen (21/12) och var dels för att skydda sig mot farliga makter men även visa att julefriden kommit. Den första kända klädda granen är från 1741 och fanns på herrgården Stora Sundby i Södermanland. Traditionen har vi tagit från Tyskland.

Andra traditioner vi har är att ha en julbock, fira advent, baka lussebullar, göra julgodis och laga julmat. Det är även julkort, jultidningar, julklappar och mycket mer.

Varför heter det julklapp?

I gamla tider var det inte presenter så som vi tänker dem idag. Det man gav bort var halmfigurer och skämt-presenter som kastades in genom fönstret lagom till jul. För att markera att man skulle ge bort något knackade (klappade) man få fönstret eller dörren vilket snart kom att kallas för Julklapp. Detta utvecklades sedan under århundranden till att bli det vi känner till idag. Vill du vinna pengar till extra fina julklappar? Testa JackpotCity där du får en fin bonus och massor av casinospel.  

Vem var jultomten egentligen?

När man säger jultomte, så tänker de allra flesta på en man i röda kläder, med stor mage och vitt skägg och hår. Men förebilden är Sankt Nikolaus, även känd som Sankta Claus. Han var känd för sin givmildhet gentemot fattiga och var ett av de mest populära helgonen under senmedeltiden. Jultomten som han ser ut idag, är den som kom till USA som i sin tur härstammar från den holländska versionen Sinter Klaas som sjömän och bosättare på 1800-talet tog med sig till Amerika.